اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

ISLAMAS - JŪSŲ PRIGIMTINĖ TEISĖ

Vertė: J.S. Azhar

              Žmogaus ir viso pasaulio egzistavimas nėra kakoks paprasčiausias atsitiktinumas. Šis pasaulis ir viskas kas jame yra, įrodo ir nukreipia visagalio kūrėjo įsisąmoninimą. Todėl mogaus pareiga yra stengtis kuo daugiau inoti apie savo kūrėją ir šeimininką, Alachą.

            Tai reiškia, kad u mūsų egzistavimo turėtų būti kūrėjas (Dievas). Iš tikrųjų, Alachas (vienintelis tikras Dievas) yra pasakęs mums apie save dieviškame apreiškime, kurį Jis pasiuntė monijai. Žmonija yra gavusi šį dievišką apreiškimą per pranašus, kurie buvo išrinkti Alacho, kad perduotų Jo pranešimus monijai ir kad būtų gyvais pavyzdiais savo tautoms. Šitie pranašai buvo siusti monijai, kad paaiškintų jai kas yra jos Dievas Kūrėjas, kokia yra šio gyvenimo prasmė, ir kas visiems atsitiks po mirties, ir t.t. Visi pranašai skelbė tą pačią idėją: garbinti tik Dievą. Tačiau pranašų mokymai skiriasi kanoniniais mokymais, kurie buvo priskirti jų tautoms.

          Visi Dievo pranašai skelbė šią vienatinio Dievo idėją. Tačiau ankstesnieji Dievo apreiškimai buvo išnykę arba sunaikinti vėlesnių kartų. Rezultate, tikrasis Dievo apreiškimas tapo uterštas mitais ir išgalvotų būtybių egzistavimu, prietarais, stabmeldyste ir iracionaliomis filosofinėmis idėjomis. Bet gailestingasis Alachas neleido monėms nueiti klaidingu keliu. Iš tikrųjų, Jis pasiuntė pranašus, kad atkurtų tikrąjį apreiškimą ir pakviestų mones į tiesos kelią. Iš šitų pranašų paskutinis buvo Mahometas (MOHAMMAD) (tebūnie Alacho taika ir palaima jam), kuris skelbė Alacho mokymą tokį, kokį ir dabar matome Islame. Jis yra universalus, tinka visiems ir visada.

          “Islamas” yra arabų kalbos odis ir reiškia ‘pasidavimas’ ir ‘paklusnumas’. Kaip religija, Islamas liepia visiškai pasiduoti ir paklusti Alacho valiai. Kita paodinė “Islamo” reikšmė yra “taika”, ir tai rodo, kad mogus gali pasiekti tikrąją proto bei jausmų santarvę ir gėrį visuomenėje tik pasiduodamas ir paklusdamas Alachui.

PENKI ISLAMO PILIORIAI

          Garbinimas yra pagrindinis veiksmas Islame, apimantis besąlygišką Alacho garbinimą asmeniškai ir viešai, veiksmais ir posakiais, taip, kaip Alachas mus yra mokęs. Islamas laiko kiekvieną veiksmą doru, jei jis yra atliktas su ta mintimi, kad pamaloninti Alachą bei jį garbinti, u kurį mogui bus atlyginta dievo. Yra keli Alacho garbinimo būdai, dar kitaip vadinami penkiais Islamo pilioriais, kuriais yra išreikštas Islamo tikėjimo pagrindas.

Penki Islamo pilioriai yra šie:

1. TIKĖJIMAS VIENU DIEVU.

Tikėjimas tik vienu Dievu yra Islamo pagrindas. Žmogus prisijungia prie Islamo bendruomenės tikėdamas ir skelbdamas savo tikėjimą tik vienu Dievu:: “Nėra jokio Dievo (verto garbinti) tik Alachas, ir Mahometas yra Jo pranašas.   Šio tikėjimo priėmimas skiria musulmoną nuo kitų ne-musulmonų.

2.MALDOS.

Kiekvienas musulmonas privalo atlikti savo pareigą prieš Alachą ir melstis penkis kartus per dieną. Maldų laikas yra nustatomas pagal Saulę ir kinta priklausomai nuo metų laiko. Kiekvienas musulmonas kasdien meldiasi aušros, vidurdienio, popietės, saulėlydio metu bei Saulei nusileidus. Kiekvienas musulmonas laikui atėjus gali melstis visur, nors vyrams yra įsakyta melstis susirinkus (DŽAMAAT) mečetėje. Malda sulygina visus tikinčiuosius: vargšus ir turtuolius, vadovus ir pavaldinius, baltaodius ir juodaodius. Visi tikintieji stoja maldai šalia vienas kito vienoje eilėje, ir nuolankiai lenkiasi Alachui. Malda stiprina tikėjimą Alachu ir kelia mogaus moralę. Ji taipogi padeda apvalyti širdį ir atsilaikyti nuo pagundų daryti nuodėmes.

3.PASNINKAVIMAS RAMADANO MĖNESį.

Pasninkauti musulmonams yra privaloma kartą per metus, RAMADANO mėnesį, kuris yra devintas pagal mėnulio kalendorių. Pasninkauti - reiškia susilaikyti nuo maisto, gėrimo, ir lytinių santykių nuo aušros iki saulėlydio. Pasninkavimas moko nuoširdumo ir skiepija pasišventimą Dievui. Tai stiprina pasninkaujančio mogaus sąinę, ištvermę, savitvardą, valios jėgą ir supratimą apie tai, kaip visuomenės skurstantieji praleidia savo gyvenimą. Medikai tvirtina, kad pasninkas taipogi padeda palaikyti gerą sveikatą.

4.ZAKATAS (AUKOS/LABDARA)

Kiekvienas musulmonas, kurio grynas kasmetinis pelnas yra virš tam tikros nustatytos minimalios sumos, turi sumokėti metinį mokestį kuris sudaro 2,5% nuo savo pajamų vargšams ir skurstantiems. ZAKATAS apvalo mogų nuo noro kaupti turtą. Tai skatina musulmonų geraširdiškumą ir išvaduoja juos nuo savanaudiškumo ir gobšumo. Zakatas taipogi padeda sumainti įeidinėjimus ir pavydą tarp visuomenės turtingųjų ir vargšų.

5.HADŽAS (kelionė į Meką).

HADŽAS taipogi yra Dievo garbinimo aktas, kurį kiekvienas musulmonas privalo įvykdyti nors vieną kartą per gyvenimą, jeigu yra tam pajėgus fiziškai ir finansiškai. Hado metu susitinka viso pasaulio musulmonai ir meldiasi vieninteliam Dievui Alachui. Tai suburia tikinčiuosius ir stiprina tikėjimą, kad visi musulmonai yra lygus, nepriklausomai nuo jų geografinės, kultūrinės ir rasinės kilmės.

ŠEŠI TIKĖJIMO PILIORIAI ISLAME

Musulmonas tiki šiomis šešiomis tikėjimo tiesiomis:

1. Kiekvienas musulmonas tiki į vienintelį Dievą, kuris yra  aukščiausias ir aminas, maloningas ir gailestingas, visų kūrėjas ir aprūpintojas.

2. Kiekvienas musulmonas tiki į visus Alacho pranašus neteikdamas svarbos ir neišskirdamas nė vieno iš jų. Kiekviena tauta yra turėjusi vieną arba keletą pranašų, siustų Alacho, kad perduotų Jo pranešimą, ir kad būtų pavyzdiu monijai. Šv.Korane minima tik dvidešimt penki pranašų vardais, tačiau čia yra nurodyta,jų yra buvę labai daug. Tarp tų dvidešimt penkių pranašų yra minimi Nojus, Abraomas, Izmaelis, Izaokas, Jokūbas, Mozė, Dovydas, Saliamonas, Jonas, Jėzus, ir, paskutinis, Mahometas, tebūna Dievo taika ir palaiminimas su jais visais. Kiekvienas pranašas buvo siustas tam tikrai tautai, bet pranašas Mahometas (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo), buvo siustas visai monijai. Šis ypatingas pranašo Mahometo kaip paskutiniojo pranašo (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) statusas įpareigoja visus musulmonus gerbti Mahometą (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) bei  gerbti visus pranašus, kurie buvo siusti monijai prieš jį. įrodymų ir poymių, kad Mahometas (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) yra Alacho apaštalas, yra daugiau nei tūkstančiai ir visi jie yra suminėti jo biografijoje. Didiausias pranašo Mohamedo stebuklas, kartu įrodantis jo pranašavimo autentiškumą, yra Šv.Koranas (Alacho odis), kurį tik pranašas galėjo perduoti monėms. Biblijos eilutėse, net ir dabartinėse jų formose, aiškiai paminėta pranašo Mahometo (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) atėjimas. Žiūrėkit Deut. (18: 18), (18: 15), (33: 2-3) ir Jono (16: 12-14).

3. Kiekvienas musulmonas tiki į visus Dievo siustus šventus raštus, tačiau į jų originalias formas. Šie šventi raštai informuoja apie apreiškimus, kuriuos gavo pranašai, kad parodytų Alacho tiesos kelią. Šv.Korane yra speciali informacija apie Abraomo knygą (SUCHOFAI), apie Mozės Tauratą (mokymus), apie Dovydo Zaburą (Psalmes) ir apie Jėzaus Indylą (Evangelija). Bet seniai prieš pranašo Mahometo (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) gimimą, šios Dievo apreikštos knygos išnyko arba buvo iškraipytos monių. Alachas perdavė Šv.Koraną pranašui Mahometui (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) kaip paskutinį apreiškimą ir pamokymą visiems monėms ir visam laikui.

4. Kiekvienas musulmonas tiki į angelų egzistavimą, kaip nematomą pasaulio dalį. Angelai yra  bekūnės nuostabios būtybės, kurios iš prigimties nereikalauja maisto, gėrimo arba miego. Jie atlieka Alacho jiems pavestus darbus.5. Kiekvienas musulmonas tiki į paskutiniąją teismo dieną. Šv.Koranas moko, kad gyvenimas yra kaip išbandymas mogui, kad paaiškintų, ar jis seks Alacho nurodytu keliu, ar ne. Atitinkamai, kiekvienas musulmonas turi pasiruošti aminam gyvenimui po mirties, darydamas gerus darbus. Žmonės bus prikelti paskutiniąją teismo dieną, kad stotų prieš Alachą ir atsakytų u savo veiksmus. Žmonės, darę gerus darbus, bus dosniai atlyginti ir šiltai pasveikinti į Alacho kelyje į Rojų, o darę blogus darbus, bus nubausti ir įmesti į pragarą. Per tikėjimą Alachu ir paskutiniąja teismo diena, Islamas skiepija mogaus širdyje meilę Alachui ir skatina paklusnumą Dievui be jokios išorinės prievartos.

6. Kiekvienas musulmonas tiki, kad kas tik atsitiks šitame pasaulyje, yra įsakyta ir iš anksto nulemta Alacho. Alachas yra labai išmintingas, taigi, ką tik Jis daro, turi reikšmingą tikslą, net jei kartais mes nesugebame to suvokti.

   MUSULMONAI - NUOSAIKI TAUTA

Pagrindinė Islamiško gyvenimo savybė – tai dvasinio ir emiškojo gyvenimo vienovė. Islamas taipogi nepripaįsta kraštutinumų rituale, gyvenime, bei mokslo atsiskyrime nuo religijos.Kiekvienam musulmonui visi gyvenimo aspektai, ar tai bebūtų dvasiniai, ar materialiniai, valstybiniai ar religiniai, visi yra susiję tarpusavyje, todėl kad viskas priklauso tik Alachui. Islamas duoda atsakymus bei rodo tiesų kelią visose gyvenimo srityse: asmeninėje, socialinėje, moralinėje, vyriausybinėje, politinėje, ekonominėje, dvasinėje, ir t.t. Dėl nuosaikumo ir absoliutaus atsidavimo Dievui, Šv.Koranas vadina musulmonus nuosaikia tauta. 

           ISLAMIŠKO MOKYMO ŠALTINIAI.

Islamiškas gyvenimo būdas yra paremtas  Šv.Korano ir Hadisų mokymais. Šv.Koranas yra pagrindinis Islamo mokymų ir įstatymų šaltinis. Šv.Koranas yra Alacho odiai, apreikšti pranašui Mahometui (tebūna Dievo taika ir palaiminimas su juo) per Angelą Gabrielių. Visas Šv.Koranas buvo apreikštas pranašui Mahometui (tebūnie Alacho taika ir palaiminimas su juo) po dalį per 23 metus, jo pranašavimo laiku. Kai tik viena Šv.Korano dalis būdavo apreikšta, tai pranašo draugai urašydavo tą dalį į palmės lapą ar pergamentą, kaip pranašo buvo nurodyta. Yra inoma daugelis atvejų, kai pranašo bendraygiai išmokdavo Šv.Koraną mintinai.

Po pranašo Mahometo mirties (tebūnie Alacho taika ir palaiminimas su juo), pirmasis kalifas Abu-Bakr įsakė surinkti visas Šv.Korano dalis į vieną knygą. Toks Šv.Koranas buvo išsaugotas iki trečiojo kalifo Osmano laikų, kuris paruošė keletą kopijų ir išsiuntę jas į skirtingas musulmonų apgyventas teritorijas. Nuo to laiko praėjo daugiau kaip tūkstantis keturi šimtai metų, tačiau Šv.Koranas nepakito. Ta pati originali Šv.Korano kopija, su autentiškais odiais, įsakymais ir kalba, be jokio taško pridėjimo ar išbraukimo, yra naudojama ir dabar. Trumpiau tarant, Šv.Koranas yra vienintelis autentiškas dieviškas apreiškimas, likęs iki šių laikų nepakitęs ir pasiekęs mūsų laikus,, kuris pasiymi savo aiškiu istorinių faktų traktavimu, neuginčijamu tikslumu, neabejotinu autentiškumu ir visiška garantija į tikrą apreiškimo kalbą.

Hadisai yra pranašo Mahometo (tebūnie Alacho taika ir palaiminimas su juo) pasakymų, pamokymų, bei poelgių rinkinys, smulkmeniškai surinktas, urašytas ir išsaugotas pranašo Mahometo (tebūnie Alacho taika ir palaiminimas su juo) bendraygių. (te Alachas jiems visiems atlygina). Hadisai išaiškina ir detalizuoja Šv.Korano eilutes.

ISLAMAS - LYGYBĖS RELIGIJA    

Islame nėra jokios monių diskriminacijos dėl jų spalvos, genties, rasės, tautos ir panašiai.. Taip yra todėl, kad visi monės yra kilę iš vieno tėvo ir vienos motinos: Adomo ir Ievos. Islamas moko, kad dorybė yra viso ko pagrindas. Vienoje Šv.Korano eilutėje sakoma, kad “labiausiai gerbiamas pas Alachą yra (tas kuris yra) doriausias”. Šv.Koranas (Al-Chudarat:13)

ISLAMAS - TAI JŪSŲ PRIGIMTINĖ TEISĖ.

Kiekvienas gimsta būdamas “Fitrato” būsenoje (pasiruošęs garbinti Alachą ir tik juo vienu tikėti.). Priimti Islamą nereiškia atsukti nugarą visiems ankstesniems apreiškimams ir pranašams (tebūnie Alacho palaiminimas su jais). Iš tikrųjų tai yra kaip grįimas į tikrąjį tikėjimą vienu Dievu, kam sutverti mes visi ir esame.  Todėl Islamas yra mūsų visų prigimtinė teisė.

Aš tikiuosi padėjau Jums bent truputį suprasti Islamo tikėjimo prasmę ir suteikiau galimybę pamąstyti apie savo tikrąjį gyvenimo kelią.

 
Atgal
Reklama