اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

VAIKŲ AUGINIMAS

Vaikai yra palaima ir turtas, kurį mogui duoda Allah subhanna wa taallah, todėl jų gimimas turi būti laukiamas. Vaikui gimus reikia neumiršti padėkoti Dievui u tokią nuostabią dovaną. Vaikui gimus yra negalima liūdėti (pvz. dėl blogos materialinės padėties), nes tai prieštarauja Allah valiai.

Šiais laikais, kad ir kaip bebūtų keista, vis tik pasitaiko šeimų, kurios nesidiaugia savo naujagimio atėjimu, kūdikis tokiose šeimose yra nelaukiamas svečias, ir jo atėjimą stengiamasi sustabdyti. Daugelis moterų pasirenka nėštumo nutraukimą tam, kad išsaugotų savo karjerą, mokslus, arba taip daro bandydamos apsisaugoti nuo blogos finansinės padėties, ar dėl blogos sveikatos. Tačiau nėštumo nutraukimas yra ne kas kita, kaip kūdikio udymas, nesvarbu ar tai vyksta kūdikiui dar esant gimdoje, ar jau gimus. Toks poelgis yra laikomas iauriu, barbarišku, gėdingu ir kvailu.

Šv.Korane rašoma:

''Iš tiesų prauvę yra tie, kurie kvailai udo savo vaikus“.

Tie, kurie udo savo vaikus, iš tiesų patiria dvasinę, protinę ir moralinę alą, nekalbant apie fizinę. Tokie monės yra ne tik savo vaikų, bet ir savo pačių priešai.

Šv.Korane rašoma:

"Ir neudykite savo vaikų vien tik iš baimės. Mes jiems duosime taip pat, kaip ir jums. Iš tiesų, jų udymas yra didelė nuodėmė." (17: 31)

Arabai buvo įpratę udyti gimusias mergaites. Nuolat kovojančioje visuomenėje berniukas reiškė stiprybę, o mergaitė – silpnumą. Netgi ir šiais laikais vaikų udymas ekonominiais sumetimais pasitaiko kai kuriose šalyse.

Kartą Pranašo draugas paklausė Pranašo:

"O, Allah Pranaše , kokia yra didiausia nuodėmė?"

Pranašas jam atsakė:

"Politeizmas."

Pranašo draugas vėl paklausė: "O kokia po jos?"

Pranašas atsakė:

"Tėvų neklausymas."

Pranašo draugas ir vėl paklausė: "O kokia nuodėmė yra didiausia po jos?"

Pranašas atsakė:

"Žudyti vaikus iš baimės, jog neuteks lėšų juos išlaikyti."  (Abu Dawud)

Kūdikiui gimus reikia jį išmaudyti, į jo dešinę ausį būtina pasakyti Azaną, o į kairę ausį reikia pasakyti Iqamat. Gimus Hadrat Hasan‘ui ir Husain‘ui Pranašas į jų ausis pasakė Azaną ir Iqamat.

Gimusiam kūdikiui reikia išrinkti graų vardą. Pranašas yra pasakęs:

"Iš visų vardų Allah‘ui patys graiausi yra Abdullah ir Abdul Rahman."

 

Pranašas taipogi yra pasakęs:

"Parinkite vaikams tokius vardus, kaip kad ir Pranašų." (Bukhari)

Septintąją dieną po kūdikio gimimo yra privaloma atlikti Aqiqa (Akika - apipjaustymo) ceremoniją ir išrinkti kūdikiui vardą. Taipogi reikia nuskusti plaukus nuo kūdikio galvytės ir atiduoti labdarai tiek aukso arba sidabro, koks yra nuskustų plaukų svoris. Ir, galiausiai, reikia paaukoti du veršiukus ar okytes, jei gimė berniukas, ir vieną veršiuką arba okytę, jei gimė mergaitė.

Pranašas yra pasakęs:

"Septintą dieną po kūdikio gimimo išrinkite jam vardą ir nuskutę nuo jo galvytės plaukus, atlikite Aqiqa ceremoniją (apipjaustymą)." (Tirmidi)

Berniukai turi būti apipjaustomi septintąją dieną po jų gimimo, tačiau, jeigu ši procedūra dėl vienokių ar kitokių prieasčių yra atidėliojama, ją vis vien reikia atlikti iki tol, kol berniukui sueis septyneri metai. į šią procedūrą neturi būti iūrima pro pirštus, nes tai yra Islamo dalis.

Vaikui pradedant kalbėti, reikia išmokyti jį šių odių:

La-ilaha illallahu  (Nėra jokio kito Dievo, išskyrus Allah).

Išmokykite vaiką melstis Salat vos tik pastebėsite, jog jam pradeda kristi pieniniai dantys.

Vaikus reikia auklėti su meile ir šiluma. Leiskite jiems sėdėti jums ant kelių, apkabinkite juos ir paglostykite, auklėkite juos tikėjimo ir gero humoro dvasia. Nesielkite su jais šiurkščiai ir nemandagiai, nesugriaukite jų pasitikėjimo savimi, nes neigiamai paveikta vaiko psichika sukelia psichologinių problemų, kurios gali labai stipriai pasireikšti vaikui uaugus.

Kartą Aqra bin Babis aplankė Pranašą , kai Jis tuo metų glostė Hadrat Hasan. Išvydęs tokį vaizdą, Aqra nustebęs paklausė:

"O, Allah Pranaše ! Ar Tu taipogi rūpiniesi vaikais? Aš turiu dešimt vaikų, bet niekuomet nei vieno iš jų nepaglosčiau."

Tuomet Allah Pranašas pakėlė akis ir piktai pasiiūrėjo į Aqrą, sakydamas:

"Jei Allah atėmė iš tavo širdies gailestį ir švelnumą, tai aš niekuo negaliu padėti." (Abu Dawud)

Mergaitės neturi būti auklėjamos šiurkščiai ir jos neturi būti paeminamos dėl to, jog jos yra mergaitės. Tiek berniukai, tiek mergaitės turi būti vienodai mylimi.

Allah Pranašas yra pasakęs:

"Toks mogus, kuris, gimus dukrai, nepalaidoja jos gyvos, kaip tai darydavo pagonys, neemina ir nemenkina jos, nerodo palankumo savo sūnui negu dukrai, ir kuris nemano, jog sūnus yra geriau negu dukra, tikrai sakau Jums, toks mogus tikrai įengs į Rojų." (Abu Dawud)

 
Atgal
Reklama