اعوذ باالله من الشيطن الرجيم        بسم الله الرحمن الرحيم        الحمد لله  رب العالمين .        الرحمن الرحيم .       ملك  يوم الدين .        اياك نعبد و اياك نستعين .        اهدناالصراط المستقيم .       صراط الذين  انعمت عليهم '    غيرالمغضوب عليهم  ولاالضالين
Ieškau Allah prieglobsčio nuo prakeikto šėtono. Vardan Allah, Gailestingojo, Maloningojo. Visa šlove Allah'ui, Visatos Viešpačiui. Gailestingiausiajam, Maloningiausiajam. Teismo Dienos Valdovui. Išties, Tave viena mes garbiname, iš Tavęs mes prašome pagalbos. Išvesk mus į tiesų kelią. Į kelią tų, kuriuos apdovanojai gėrybėmis, o ne tų, kurie nusipelnė Tavo nepasitenkinimo ar paklydo.
 
 
     
 
 

Versija spausdinimui  

KĄ SAKO ISLAMAS APIE SPORTĄ

Paimta iš: www.islamonline.net

Vertė: Rasa Putnaitė

Alimui Nuraddin Ingals buvo uduotas klausimas apie sportinius aidimus. Klausimo autorių domino, ar yra tokios sporto rūšys, kurias Islamas draudia? Ar galioja kokios nors specialios taisyklės vyrams ir moterims? Ar galima aisti sportinius aidimus su savo vyru (ar mona)?

Štai ką atsakė gerb. Nuraddin Ingals.

Allah nori, kad musulmonai kuo geriau priiūrėtų savo kūnus ir tam išnaudotų visas esančias galimybes. Islame yra smerkiamas nutukimas, silpnumas bei fizinis tingumas. Ir nors mirtis mus gali uklupti tiek šiandien ar rytoj, vis tik mes turime būti fiziškai pajėgūs garbinti Allah, atlikti kasdienes penkias maldas, bei usiimti kitais garbinimo būdais. (Pvz. padėti artimam ar broliui musulmonui taipogi yra laikoma Allah garbinimo forma). Būtent dėl to kiekvienas musulmonas turi rūpintis savo sveikata bei palaikyti gerą fizinę būklę. Mūsų kūnai - tai Mielaširdingojo Allah dovana ir mes būsime paklausti, kaip mes išnaudojom šią dovaną.

Kiekvienas musulmonas ar musulmonė turi būti pajėgūs apsiginti nuo upuolikų gatvėje (kam reikalinga jėga bei fizinis pasiruošimas), ir taip pat būti pasiruošę kautis Allah kelyje, kai tai priklauso nuo aplinkybių. Pranašas yra pasakęs: "Stiprus tikintysis yra labiau mylimas Allah, nei silpnas, nors kiekviename iš jų yra gėris." (Muslim).

Yra gausu tokių mūsų Pranašo psisakymų, kuriais Jis rekomendavo kovos meno pratimus, palaikančius gerą savijautą bei specialius pasiruošimus tikintiesiems, kurie padeda atsikratyti išorinės agresijos. Jis yra pasakęs: "Kiekvienas veiksmas, atkreipiantis tikinčiojo dėmesį nuo Allah, yra tušÄias laiko švaistymas, išskyrus keturis usiemimus: šaudymas iš lanko, jojimas irgu, aidimai su savo šeima bei plaukimas." (At-Tabari).

Reiktų prisiminti, kad mūsų Pranašas ir Jo pasekėjai buvo gerai fiziškai pasiruošę. Tais laikas gyvenimo sąlygos buvo daug sunkesnės, negu dabar. Žmonėms reikėdavo keliauti didelius atstumus pėsčiomis, o vyrai mediodavo, kad išgyventų. Taipogi tuo metu nebuvo bereikalingų atsipalaidavimų, pasilinksminimų, tokių, kaip televizija šiais laikais, kurie daro mogų tingiu ir atima daug vertingo laiko. Tai, kad tikintysis turi būti fiziškai stiprus buvo savaime suvokiama ir taip buvo iki tol, kol neatsirado sekančios kartos, kenčiančios nuo nutukimo ir tinginystės.

Šiuolaikinis musulmonas turi kasdien, ar nors kas savaitę skirti laiko fiziniams pratimams bei palaikyti gerą fizinę būklę. Kaip bebūtų gaila, tačiau šiuolaikinėse sporto salėse vyrai ir moterys, grojant garsiai muzikai, sportuoja kartu, todėl tokių sporto salių reikėtų vengti. Jei jūs neturite salygų pabėgioti netoli savo namų, tai galite nusipirkti bėgimo takelį ar kelis svarmenis.Sportiniai aidimai, tokie kaip krepšinis ar futbolas taipogi yra nebloga išeitis, tačiau tik tuo atveju, jai jais nėra piktnaudiaujama. Tokie aidimai neturėtų atimti iš jūsų daug laiko.

Svarbu nepamiršti, jog ir sportuojant, kaip ir visuomet, musulmonas ar musulmonė turi būti apsirengę kaip priklauso, t.y. pridengti savo aurat, nedevėti permatomų ar prigludusių prie kūno drabu. Draudiamoms sporto šakoms, pasak kai kurių Islamo mokslininkų, būtų priskiriamas boksas. Kiek yra inoma, musulmonas negali niekam trankyti į veidą tik dėl pasilinksminimo. Musulmonas turi prisiminti, kad visi sportiniai usiėmimai neturi perengti leistinos ribos.

Vyrams ir monoms yra leistina aisti ir sportuoti kartu. Tai taipogi yra puikus būdas praleisti laiką su savo šeima. Pranašo mona Aisha pasakojo: "Aš bėgau lenktynių su Pranašu ir laimėjau. Po to, kai mes bėgome ant nugaros usidėję svorio, laimėjo Jis. Laimėjęs Jis pasakė: "Antras uima pirmą". (turint omeny pirmą bėgimą). (Perduota Achmedo).

 
Atgal
Reklama