Logo

Sura Al-Ahzab (Sąjungininkai)

Vardan Allaho, Gailestingojo, Maloningojo.

1. O Pranaše, bijok Allaho ir nepasiduok neteisuoliams bei veidmainiams; iš tiesų Allahas yra Žinantis ir Išmintingas.
2. Sek tuo, kas tau apreiškiama iš tavo Viešpaties; iš tiesų Allahas žino tai, ką jūs darote!
3. Ir pasikliauk Allahu; ir visiškai pakanka, kad Allahas - Patikimas Globėjas!
4. Neįdėjo Allahas žmogui dviejų širdžių vienam kūne ir nesutvėrė motinomis tų iš jūsų žmonų, kurias jūs vadinate uždraustomis sau, ir nepavertė jūsų įsūnių jūsų sūnumis. Tai - tik jūsų kalba jūsų lūpose, o Allahas sako tiesą, ir Jis veda tiesiu keliu.
5. Kvieskite juos (įvaikius) jų tėvų vardais, tai - teisingiau prieš Allahą, o jeigu nežinote, kas jų tėvai, tad anie - jūsų broliai tikėjime ir jūsų artimieji. Neturite nuodėmės ten, kur suklydote, o turite ten, kur kėslavo jūsų širdys. Allahas - Atleidžiantis, Gailestingas!
6. Pranašas arčiau tikinčiųjų, nei jie patys, o jo žmonos —jų motinos. Ir giminaičiai - arčiau vieni kitų pagal Allaho Knygą, nei tikintieji ir muhadzirau nebent jūs darysite gera savo draugams. Tai prisakyta Knygoje.
7. Štai priėmėm Mes iš pranašų priesaiką - ir iš tavęs, ir iš Nuho (Nojaus), ir Ibrahimo (Abraomo), ir Mūsos (Mozės), ir įsos (Jėzaus), Marjamos (Marijos) sūnaus, ir priėmėm iš jų griežtą priesaiką,
8. kad Jis galėtų paklausti teisingųjų apie jų teisingumą, o neištikimiesiems paruošė kankinančią bausmę.
9. O jūs, kurie patikėjote! Atsiminkite Allaho malonę jums, kai jus puolė kariai, o Mes pasiuntėme prieš juos vėją ir karius, kurių jūs nematėt. Allahas mato tai, ką jūs darote!
10. Štai puolė jie jus ir iš viršaus, ir iš apačios, ir štai jūsų žvilgsniai apmirė, ir širdys pasiekė gerkles, ir gimė jūsų galvoj visokių minčių apie Allahą.
11. Ten išbandyti buvo tikintieji ir sukrėsti smarkaus sukrėtimo!
12. Ir štai kalbėjo veidmainiai ir tie, kurių širdys nesveikos: „Tai, ką žadėjo jums Allahas ir Jo pasiuntinys, tėra apgaulė!“
13. Ir štai prabilo vienas jų būrys: „O Jasribo gyventojai! Jus nesugebėsite išstovėti, grįžkite!“ O kitas jų būrys prašė Pranašą leidimo, bylodami: „Namai mūsų - neginami.“ Bet nebuvo jie neginami. Tik anie norėjo bėgti.
14. O jeigu jie (sąjungininkai) būtų įsiveržę į jį iš skirtingų gyvenvietės pusių ir būtų jie paskatinti pagundai (atsisakyti tikėjimo), tai jie sutiktų su tuo, net neatidedami, nebent šiek tiek.
15. O prieš tai sudarė jie su Allahu sutartį, kad neatgręš nugaros. Apie sutartį su Allahu bus paklausta.
16. Sakyk: „Nepadės jums bėgimas, jeigu bėgate nuo mirties arba užmušimo; neilgai jūs tuo pasidžiaugsite.“
17. Sakyk: „Kas tas, kuris apgins jus nuo Allaho, jeigu Jis įsigeis jums blogio? O jeigu Jis įsigeis jums malonės? “ Nesuras jie sau šalimais Allaho nei globėjo, nei padėjėjo!
18. Žino Allahas tuos iš jūsiškių, kurie stabdo (žmones dalyvauti kare) ir sako savo broliams: „Čionai, pas mus!“ Betgi užima kare jie labai niekingą vietą,
19. šykštėdami jums. O kai juos apima baimė, tu išvysti, kaip jie žiūri į tave. Akys jų vartosi kaip to, kuris praranda sąmonę prieš mirtį. O kai baimė praeina, jie aštrialiežuvauja prieš jus, šykštėdami daryti gėrį. Jie nepatikėjo, ir tuščiu pavertė Allahas visą jų triūsą. Ir buvo tai Allahui lengva!
20. Jie mano, kad sąjungininkai nepasitraukė. O jeigu jie ateitų, jie norėtų slėptis tarp arabų klajoklių ir klausinėti, kas dedasi pas jus. O jeigu jie būtų su jumis, tai kovotų tik nedaugelis.
21. Geras pavyzdys jums buvo Allaho pasiuntinys tiems, kurie pasikliauja Viešpačiu ir Būsimuoju gyvenimu ir dažnai mini Allahą.
22. O kai tikintieji pamatė bendrininkus, jie tarė: „Tai yra tie, kuriuos žadėjo Allahas ir Jo Pasiuntinys. Teisus Allahas ir Jo Pasiuntinys!“ Tai tik sustiprino jų tikėjimą bei nuolankumą.
23. Tarp tikinčiųjų yra žmonių, kurie ištikimai laikosi Allahui duotos priesaikos. Ir tarp jų yra tokių, kurie jau išpildė savo įsipareigojimus, ir tokių, kurie dar lūkuriuoja ir neišdavė savo įsipareigojimų.
24. Tai, todėl, kad Allahas atlygintų ištikimiesiems už jų ištikimybę, ir nubaustų veidmainius, jeigu panorės, arba priims jų atgailą. Iš tiesų Allahas - Atleidžiantis, Gailestingas!
25. Allahas atmetė tuos, kurie netikėjo, su jų įniršiu, ir nepatyrė jie gėrio! Tikinčiuosius Allahas išgelbėjo nuo mūšio; Allahas —Stiprus, Galingas!
26. Ir išvedė Jis tuos Rašto žmones, kurie jiems (sąjungininkams) padėjo, iš jų tvirtovių, ir pasėjo jų širdyse siaubą; pirmąją dalį jūs sumušėte, kitą dalį paėmėt į nelaisvę.
27. Ir Jis atidavė jums kaipo paveldą jų žemę, jų namus, jų turtą ir žemę, kurios jūs nemindžiojot. Allahas kiekvienam daiktui galingas!
28. O Pranaše, tark savo žmonoms: „Jeigu jūs geidaujate šito gyvenimo ir jo apžavų, ateikit: aš leisiu jums pasisotinti ir paleisiu jus gražiuoju.
29. O jeigu geidaujate Allaho ir Jo Pasiuntinio, ir Amžinojo gyvenimo, tai AJlahas paruošė toms, kurios darė gera, didelį atlygį.“
30. O Pranašo žmonos! Kuri iš jūsų padarys aiškią niekšybę, tai padvigubinta bus bausmė jai. Juk Allahui tai - lengva.
31. O tai, kuri iš jūsų nuolanki Allahui ir Jo Pasiuntiniui ir daro gerus darbus, - tai Mes duosime atlygį dvigubą ir paruošime jai dosnią dalį.
32. O Pranašo žmonos! Jūs - ne tokios, kaip kuri nors iš moterų. Jeigu jūs dievobaimingos, tai nebūkite pernelyg švelnialiežuvės, kad neįsigeistų jūsų tasai, kurio širdis nesveika, ir kalbėkite deramai.
33. Būkite savo namuose ir nesipuoškite ankstesnio neišmanymo puošmenomis. Atlikinėkite maldą, mokėkite zakiatą ir pakluskite Allahui bei Jo Pasiuntiniui. Allahas nori nutolinti bjaurastį nuo jūsų, nuo jūsų šeimos namų ir išskaistinti jus iki tyrumo.
34. Ir atsiminkite tai, kas skaitoma jūsų namuose iš Allaho apreiškimų bei išminties, iš tiesų Allahas - Mielas, Žinantis!“
35. Iš tiesų musulmonai ir musulmonės, tikintys ir tikinčios, nuolankūs ir nuolankios, teisingi ir teisingos, kantrūs ir kantrios, dievobaimingi ir dievobaimingos, duodantys ir duodančios išmaldos,
pasninkaujantys ir pasninkaujančios, saugantys savo skaistybę ir saugančios, dažnai minintys ir mininčios Allahą, - parengė jiems Allahas atleidimą ir didelį apdovanojimą!
36. Nelieka nei tikinčiajam, nei tikinčiajai, kai Allahas ir Jo Pasiuntinys nusprendė, pasirinkimo jų reikaluos. O kas neklauso Allaho ir Jo Pasiuntinio, tas pakliūva į neabejotiną paklydimą.
37. Ir štai sakei tam, kurį apdovanojo Viešpats ir kurį tu apdovanojai: „Laikyk prie savęs savo žmoną ir bijok Allaho!“ Ir tu slėpei savo širdy tai, ką Allahas padarys aiškų, ir bijojai žmonių, o vis dėlto Allaho reįkia bijoti labiau. Kada gi Zeidas patenkino savo įgeidžius (išsiskyrė) su ja, Mes apvesdinom tave su ja, kad tikintieji nejaustų suvaržymo dėl įvaikių žmonų, kai jie patenkins savo įgeidžius. Allaho valia būtinai pildosi.
38. Neturi Pranašas nuodėmės dėl to, ką jam nustatė Allahas. Taip buvo nustatyta Allaho tiems, kurie buvo anksčiau. Allaho sprendimas buvo nulemtas iš anksto.
39. Jie perduoda Allaho apreiškimus ir bijo Jo, ir nebijo nieko, išskyrus Allahą. Užtenka to, kad Allahas veda sąskaitas!
40. Muchammadas nebuvo tėvas kuriam nors iš jūsų vyrų, o tik Allaho Pasiuntinys ir pranašų antspaudas (paskutinis iš pranašų). Allahas žino kiekvieną daiktą!
41. O tie, kurie patikėjote! Minėkite Allahą kuo dažniau.
42. Ir šlovinkite Jį rytą bei vakarą!
43. Jis - Tasai, Kuris laimina jus, ir Jo angelai (laimina jus), —kad išvestų jus iš tamsumų į šviesą. Jis - Maloningas tikintiesiems.
44. Pasveikinimas dieną, kai jie Jį sutiks: „Taika!“ Ir Jis paruošė jiems dosnią dovaną.
45. O Pranaše, Mes pasiuntėme tave liudininku, geros žinios skelbėju ir perspėtoju,
46. kviečiančiu pas Allahą Jo valia ir šviečiančiu žibintu!
47. Pradžiugink tad tikinčiuosius, kad jiems iš Allaho - didžioji malonė!
48. Ir nepakluski netikintiems bei veidmainiams, ir nepaisyki jų įžeidimų, pasikliauk Allahu! Pakanka to, kad Allahas yra Saugotojas ir Globėjas!
49. O tie, kurie patikėjot! Kai jūs tuokiatės su tikinčiosiomis, ir paskelbėte joms apie skyrybas dar jų nepalytėję, tai nėra joms kokio nors apibrėžto termino, kurio jūs turėtumėte laikytis. Duokite joms dovanų ir paleiskite gražiuoju.
50. O Pranaše! Mes leidome tau imti į žmonas tas, kurioms tu davei jų dovaną, ir tas, kurias užvaldė tavoji dešinė iš to, ką tau dovanojo Allahas kaipo laimikį, ir tavo dėdės dukteris iš tėvo pusės, ir tavo tetų dukteris iš tėvo pusės, ir tavo dėdės dukteris iš motinos pusės, ir tavo tetų dukteris iš motinos pusės, kurios persikėlė sykiu su tavimi, ir tikinčią moterį, jeigu ji pati padovanos save Pranašui, jeigu Pranašas panorės ją vesti —visa tai išimtinai tau, o ne tikintiesiems. Mes žinome, ką nustatėm jiems dėl jų žmonų ir to, ką užvaldė jų dešinės, dėl to, kad nebūtų tau suvaržymų. Allahas Atleidžiantis, Gailestingas.
51. Tu gali atsakyti (lankyti) iš jų (Pranašo žmonų) tą, kurią nori, ir duoti pastogę (pasilikti kaip žmoną) tai, kurios geidauji ir kurią panorėsi iš tų, kurias atstūmei. Nėr tau nuodėmės; tai labiausiai tinkama, kad jų akys džiaugtųsi, ir tegul jos nenusimena ir pasitenkina tuo, ką joms dovanoji. Allahas žino tai, kas jūsų širdyse. Allahas - Zinantysis, Romus!
52. Nuo šiol neleidžiama tau daugiau moterų, o ir keisti jas į kitas žmonas, nors ir žavėtų jų grožis, nebent tas, kurias užvaldė dešinė tavo. Allahas stebi kiekvieną daiktą!
53. O tie, kurie patikėjote! Neikite į Pranašo namus, jeigu jums ten neskirtas valgis. Ir nesulaukę jums skirto laiko (neikit per anksti). Tačiau kai jus pašauks, tai įženkite, o pavalgę išsiskirstykit, nepradėję draugiško pokalbio. Tai iš jūsų pusės apsunkina Pranašą, jis drovisi jūsų, o Allahas nesidrovi tiesos. O kai prašote iš jų (Pranašo žmonų) kokio nors daikto, tai prašykite pro skraistę. Tai švariau ir jūsų, ir jų širdims. Nedera jums varginti Allaho Pasiuntinio ir niekados neveskite jo žmonų po jo. Tai iš jūsų pusės didelė nuodėmė prieš Allahą.
54. Jeigu jūs ką nors atskleidžiate arba nuslepiate - Allahas vis tiek žino apie kiekvieną daiktą.
55. Nėra joms (Pranašo žmonoms) nuodėmės (jeigu jos bus neprisidengusios) prieš jų tėvus, sūnus, brolius, brolėnus, seserėnus, jų moteris ir prieš tuos, kuriuos užvaldė jų dešinės. Bijokite Allaho, juk Jis - liudininkas bet kuriam daiktui!
56. Iš tiesų Allahas ir jo angelai laimina Pranašą! O jūs, kurie patikėjote! Laiminkite Jį ir sveikinkite, taikos linkėdami.
57. Iš tiesų tie, kurie užgaulioja ir įžeidinėja Allahą ir Jo Pasiuntinį, - prakeikė juos Allahas šiame gyvenime ir Busimajame ir paruošė jiems žeminančią kančią.
58. O tie, kurie užgaulioja ir įžeidinėja tikinčiuosius (vyrus) ir tikinčiąsias (moteris) visai neužtarnautai, - jie užsideda sau melagystės ir aiškios nuodėmės naštą.
59. O Pranaše, pasakyk savo žmonoms, dukroms ir tikinčioms moterims, tegul jos labiau užsitraukia savo skraistes. Taip jas lengviau atskirs (nuo vergių ir pasileidusių moterų) ir tada jų neužgaulios. Allahas Atleidžiantis, Gailestingas!
60. Jeigu nesusilaikys veidmainiai ir tie, kurių širdys nesveikos, ir platinantieji gandus Medinoje, Mes būtinai pagelbėsime tau juos nugalėti. Tada jie bus tavo kaimynystėje tik trumpai,
61. kaip prakeiktieji. Kur tiktai bus jie sutinkami, ten bus sučiupti ir užmušti.
62. Toks buvo Allaho nuosprendis tiems, kurie praėjo anksčiau. Ir nesurasi jokios permainos Allaho sprendimuose!
63. Klausia tavęs žmonės apie Valandą. Sakyk: „Žino apie ją tik Allahas“, - o kas tau leista žinoti, - galbūt Valanda jau arti.
64. Iš tiesų Allahas prakeikė netikinčius ir paruošė jiems Liepsną, -
65. amžinajam buvimui ten! Nesuras jie globėjo, nei padėjėjo, -
66. tądien, kai jų veidai bus įbesti į Ugnį, jie tars: „Geriau jau būtume paklusę Allahui ir paklusę Pasiuntiniui!“
67. Jie tarė: „Viešpatie mūs, mes klausėme savo valdininkų ir savo didžiūnų, o jie išvedė mus iš kelio!
68. Viešpatie mūs, padvigubink jiems bausmę ir užleisk ant jų didįjį prakeiksmą!“
69. O tie, kurie patikėjote! Nebūkite panašūs į tuos, kurie skriaudė Mūsą (Mozę)! Allahas apsaugojo jį nuo to, ką jie kalbėjo. Jis gerbiamas prieš Allahą.
70. O tie, kurie patikėjote! Bijokite Allaho ir tarkite teisingą žodį.
71. Tada Jis sutvarkys jums jūsų reikalus ir atleis jums jūsų nuodėmes. O kas paklūsta Allahui ir Jo pasiuntiniui, tas turės didelį pasisekimą.
72. Mes siūlėme padangėms ir žemei, ir kalnams priimti atsakomybę, bet jie atsisakė ją priimti, išsigando jos; priėmė ją žmogus, - juk jis buvo neteisingas, neišmanėlis.
73. Tai todėl, kad Allahas galėtų nubausti veidmainius ir veidmaines, daugiadievius ir daugiadieves, ir priimtų tikinčiųjų (vyrų) ir tikinčiųjų (moterų) atgailą. Allahas - Atleidžiantis, Gailestingas!

Updated on: 04 May 2024
Copyright © 1996 - 2024 Islamas.lt. Kopijuoti ir platinti www.islamas.lt skelbiamą informaciją be autorių sutikimo draudžiama. | Apie Mus |