Logo

Sura Al-Fatir (Kūrėjas)

Vardan Allaho, Gailestingojo, Maloningojo.

1. Šlovė Allahui, dangaus ir žemės Kūrėjui, angelus skyrusiam pasiuntiniais, kurie su dviem, trim ir keturiais sparnais. Jis pagausina kūrinijoj tai, ką įsigeidžia. Allahas turi galios kiekvienam daiktui!
2. Ką atvers Allahas žmonėms iš Savo malonės, - tam neatsiras sulaikančiojo, ką Jis sulaikys, - tam nėra siunčiančiojo po Jo. Jis Galingas, Išmintingas.
3. O žmonės, atminkite Allaho malonę jums! Ar yra koks nors kūrėjas, išskyrus Allahą? Jis siunčia jums pramaitinimą iš dangaus ir iš žemės. Nėr dievybės, išskyrus Jį! Kaip labai esate suvedžioti!
4. Jeigu jie laiko tave melagiu, tai buvo laikomi melagiais pasiuntiniai iki tavęs, ir pas Allahą sugrįžta visi reikalai.
5. O žmonės, juk Allaho pažadas - tiesa; tegul jūsų nesuvilioja šitas gyvenimas ir tegul viliotojas (šėtonas) neatitraukia jūsų nuo Allaho!
6. Iš tiesų šėtonas jums priešas, tad laikykite jį priešu! Jis šaukia savąją partiją, kad jie taptų Ugnies gyventojais.
7. Tiems, kurie netikėjo, jiems - smarki nuobauda. O tiems, kurie patikėjo ir darė gerus darbus, jiems - atleidimas ir didelis atlygis.
8. Argi tas, kam išgražinti yra jo blogi veiksmai, ir jam pačiam jie gražūs pasirodė (lygus tam, kuris eina tiesiu keliu?)... Iš tiesų
Allahas išveda iš kelio, ką įsigeidęs, ir veda teisingu keliu, ką nori. Tegul dėl jo neplūsta skausmu tavo siela. Iš tikrųjų Allahas žino, ką jie daro!
9. Allahas - Tasai, Kuris siunčia vėtras, kurios pakelia debesis. Paskui Mes siunčiam juos į mirusią žemę ir taip atgaivinam ją. Toks bus ir prikėlimas!
10. Kas geidauja didybės, tai Allahui priklauso visa didybė; iki Jo pakyla geras žodis ir kilnus veiksmas, kurį Jis išaukština. O tie, kurie gudrauja, kad darytų pikta, jiems —skausmingos kančios; o gudravimas jų niekais nueina.
11. Allahas sukūrė jus iš žemės, paskui iš lašo, paskui sutvėrė jus poromis. Ir pastoja patelė, ir gimdo tiktai su Jo žinia. Ir pridedama metų ilgaamžiui, ir sutrumpinamas jo gyvenimas tik pagal Knygą. Iš tiesų - tai Allahui lengva!
12. Negali susilyginti dvi jūros (dvi vandens rūšys): šita - saldi, gėla, maloni gerti, o šita —sūri, karti; iš kiekvienos jūs maitinatės šviežia mėsa ir išgriebiate grožybių, kuriomis žavitės. Ir matai ten jas vagojančius laivus, kad galėtumėte ieškoti Jo malonės, - galgi būsit dėkingi?
13. Jis įveda naktį į dieną, o dieną įveda į naktį; Jis sutaisė saulę ir mėnesį - viskas juda iki atitinkamos ribos. Allahas - jūsų Viešpats; Jam priklauso valdžia, o tie, kuriuos jūs šaukiate greta Jo, nevaldo net datulės odelės.
14. Jeigu jūs šaukiate juos, jie negirdi jūsų šauksmo, o jeigu girdėtų, tai neatsilieptų, o Prikėlimo dieną jie atsižadės jūsų garbinimo. Niekas neduos tau žinios taip, kaip Zinantysis!
15. O žmonės, tai jūs, kuriems reikia Allaho, o Allahas Turtingas,
16. Jeigu Jis panorės, tai išves jus ir atves naują kūriniją.
17. Tai Allahui nesunku.
18. Nė viena siela neneš naštos kitos sielos; netgi jei ir pašauktų prislėgtoji ją panėšėti (arba paimti nors dalį naštos), niekas iš jos nebus paimta, net jeigu (prašantysis) būtų artimas giminaitis. Tu perspėji tuos, kurie bijo Viešpaties Jo nematydami ir atlieka maldą. O kas apsivalo, tas apsišvarina pats dėl savęs, ir pas Allahą sugrįžimas.
19. Nesusilygins aklasis ir regintysis,
20. tamsumos ir šviesa,
21. pavėsis ir karštis.
22. Nesusilygins gyvieji ir mirusieji: juk Allahas leidžia girdėti, kam nori, o tu nepriversi girdėti tų, kurie kapuose:
23. tu - tesi tik perspėjantis mokytojas.
24. Mes pasiuntėm tave su tiesa - kaip žinianešį ir perspėjantį pamokslininką. Nėra nė jokios tautos, kurios nebūtų aplankęs perspėjantis mokytojas!
25. Jeigu jie palaikys tave melagiu, tai juk laikė melagiais pasiuntinius ir tie, kurie buvo iki jų. Pas juos ateidavo jų pasiuntiniai su aiškiais apreiškimais, su Raštais ir su Apšviečiančia Knyga.
26. Paskui sučiupau Aš tuos, kurie nepatikėjo. Ir koks buvo Mano pasipiktinimas!
27. Nejaugi nematei, kaip Allahas nuleidžia iš dangaus vandenį; juo Mes išvedėm įvairiausių spalvų vaisius. O per kalnus eina keliai balti, rauzgani, įvairiaspalviai ir juodi kaip varnos.
28. Ir žmonės, žvėrys bei gyvuliai - įvairių būna spalvų. Taip! Bijo juk Allaho tik tie Jo vergai, kurie išmano; iš tikro Allahas Galingas, Atleidžiantis!
29. Iš tiesų tie, kurie skaito Allaho Knygą ir atlieka maldą, ir aukoja iš to, kuo Mes juos apdovanojome viešai ir slaptai, ir tikisi sėkmės prekyboje, kuri nenueis veltui,
30. kad Jis galėtų dosniai jiems atlyginti ir padidinti jiems Savo malonę. Iš tiesų Jis Dovanojantis, Dėkingas!
31. O tai, ką Mes tau apreiškėme iš knygos, yra tiesa, patvirtinanti teisingumą to, kas pasiųsta anksčiau. Iš tikrųjų Allahas žino apie Savo vergus ir mato juos.
32. Paskui Mes įdavėm Knygą kaip paveldą tiems iš Mūsų vergų, kuriuos pasirinkome. Tarp jų yra tokių, kurie neteisingi patys sau, yra ir saikingųjų, - yra tokių, kurie lenkia kitus savo gerais darbais, Allahui leidus; tai - didžiulė malonė!
33. Edeno sodai, į kuriuos jie įžengs, kur jie bus pasipuošę apyrankėmis iš aukso ir perlo; drabužiai jų ten bus šilkiniai.
34. Ir tars jie: „Šlovė Allahui, kuris išvadavo mūsų liūdesį!“ Iš tiesų mūsų Viešpats - Atleidžiantis, Dėkingas!
35. Jis - Tas, Kuris apgyvendino mus Amžinybės namuose per Savo malonę; nejusime niekad ten nuovargio, neužeis mums jokia bejėgystė.
36. O tie, kurie netikėjo, jiems - Pragaro liepsnos, jiems ten nenuspręs taip, kad jie numirtų, bet ir nebus palengvintos jų kančios. Taip Mes atlyginam kiekvienam netikinčiam!
37. Ten jie aimanuoja: „Viešpatie mūsų, išvesk mus, mes darysime gerus darbus - ne tai, ką anksčiau darėme!“ Negi Mes nedavėm
jums (pakankamai ilgo) gyvenimo taip, kad kiekvienas galėtų susiprotėti, kas atsiminė. Ir Perspėjantis skelbėjas buvo atėjęs pas jus. Tad ragaukite (bausmės), neteisingiesiems nėr padėjėjo!
38. Iš tiesų Allahas žino apie dangaus ir žemės slėpinį. Jis žino ir tai, kas krūtinėje!
39. Jis - Tas, Kas padarė jus vietininkais žemėje. Kas netikėjo, tas nepatikėjo tik savo nenaudai. Netikėjimas tik padidins netikintiems pas jų Viešpatį vien rūstybę. Netikėjimas neprideda netikintiems nieko, išskyrus nuostolį!
40. Sakyk: „Ar matėte savo bendrininkus, kurių šaukiatės be Allaho? Parodykit, ką jie sukūrė žemėje? Ar jiems priklauso kokia nors dangaus dalis?“ Ar Mes dovanojome jiems Knygą, kurios aiškiais apreiškimais jie vadovaujasi? Ne! Netikintieji vienas kitam žada tiktai suvedžiojimą.
41. Iš tiesų Allahas laiko dangų ir žemę, kad jie nesujudėtų. O jeigu jie sujudėtų, tai niekas kitas jų neišlaikytų po Jo; juk Jis - Romus, Atleidžiantis!
42. Ir prisiekinėjo jie Allahu - didžiausiąja savo priesaika: jeigu ateis pas juos perspėjantysis, tai jie eis keliu tiesiau nei kuri kita bendruomenė. O kai atėjo pas juos perspėjantis pamokslininkas, tai padidino tik jų pasibjaurėjimą jais.
43. Tai įvyko todėl, kad jie išsiaukštino žemėje ir pasižymėjo rafinuotu blogiu. Tačiau rafinuotas blogis apėmęs (arba supa) tik jo turėtojus. Negi laukia jie ko nors kito, išskyrus pirmųjų kartų lemtį? Niekados nesurasi pakaito Allaho keliui! Niekados nesurasi permainos Allaho kely!
44. Negi jie nevaikščiojo žeme ir nematė, koksai galas ištiko tuos, kurie buvo iki jų? Buvo jie galingesni savo jėga, bet Allaho niekas negali išvengti nei danguje, nei žemėje. Jis - Zinantysis, Stiprus!
45. Jeigu Allahas baustų žmones už tai, ką jie įgijo, Jis nepaliktų jos paviršiuje nė vieno gyvo sutvėrimo, bet Jis atideda jiems tai iki tam tikro nustatyto laiko. O kai ateis jų laikas... juk Allahas regi Savo vergus!

Updated on: 04 May 2024
Copyright © 1996 - 2024 Islamas.lt. Kopijuoti ir platinti www.islamas.lt skelbiamą informaciją be autorių sutikimo draudžiama. | Apie Mus |