Logo

Sura Az Zumar الزُّمر (Minios)

Vardan Allaho, Gailestingojo, Maloningojo.

1. Knyga apreikšta Allaho Galingojo, Išmintingojo.
2. Mes atsiuntėm tau Knygą su tiesa; tad garbink Allahą, rodydamas nuoširdų atsidavimą Jam iš tikėjimo!
3. Išties! Tik j Allahą gali būt nukreiptas švarus tikėjimas. O tie, kurie prisiėmė sau globėjus, išskyrus Jį, jie sako: „Mes garbiname juos tiktai tam, kad jie priartintų mus prie Allaho kaip galima arčiau.“ Allahas nuspręs tarp jų, dėl ko jie tarpusavy nesutarė! Iš tiesų Allahas neveda tiesiu keliu to, kuris meluoja ir netiki.
4. Jeigu Allahas norėtų turėti kūdikį, tai Jis išsirinktų iš Savo sutvėrimų, kas Jam tinkama. Šlovė Jam! Jis —Allahas, Vienintelis, Galingas.
5. Jis sukūrė padanges ir žemę teisingus. Jis užkloja naktimi dieną ir diena užkloja naktį; Jis padarė saulę ir mėnulį pavaldžius (Jam). Visi jie juda iki nustatyto laiko; Jis - Galingas, Atleidžiantis!
6. Jis sukūrė jus iš vienos sielos (vieno žmogaus), paskui padarė iš jos jam žmoną ir atsiuntė jums iš galvijų aštuonis gyvūnus poromis. Jis kuria jus jūsų motinų įsčiose: viena kūrimo stadija po kitos trejose tamsybėse. Tai (jums) - Allahas, jūsų Viešpats; Jam priklauso valdžia. Nėra dievybės, išskyrus Jį; kokie gi jūs nusisukę nuo tiesos!
7. Jeigu jūs būsite netikintys, tai Allahui jūsų nereikia. Jis nepateisina Savo vergams netikėjimo, o jeigu jūs būsite dėkingi, tai Jis bus
jumis patenkintas. Nė vienai sielai nereikės nešti kitos sielos naštos. Paskui pas jūsų Viešpatį jūsiškis sugrįžimas. Ir Jis praneš jums tai, ką jūs darėte. Jis juk žino apie tai, kas krūtinėse!
8. O kai užgriūva žmogų bėda, jis šaukiasi savo Viešpaties, kreipdamasis į Jį; paskui, kai Jis skiria malonę, tai (žmogus) užmiršta, ko anksčiau šaukėsi, ir daro kitus panašius į Allahą, kad išvestų kitus iš kelio. Sakyk: „Naudokis savo netikėjimu trumpai, tu juk iš Ugnies gyventojų!“
9. Argi tas, kas garbina nakties metu, nusilenkęs ir stovėdamas, bijodamas •Busimojo (gyvenimo) ir tikėdamasis savo Viešpaties malonės, lygus netikinčiajam? Sakyk: „Argi lygūs tie, kurie žino, ir tie, kurie nežino? “ Iš tiesų prisimena perspėjimą tik turintys proto!
10. Sakyk: „O vergai Mano, kurie patikėjote, bijokite savo Viešpaties! Tiems, kurie kūrė šiame gyvenime gėrį, - gėris, o Allaho žemė plati. Iš tiesų kantriesiems jų dovanos dalijamos be jokio mato!“
11. Sakyk: „Man liepta garbinti Allahą, kad apvalyčiau prieš Jį tikėjimą,
12. ir man liepta būti pirmuoju iš musulmonų.“
13. Sakyk: „Bijau, jeigu nepaklusiu Viešpačiui savo, Didžiosios dienos bausmės.“
14. Sakyk: „Allahą aš garbinu, apvalydamas priešais Jį tikėjimą.
15. Tad garbinkite, ką norite, išskyrus Jį!“ Sakyk: „Iš tiesų patyrusieji nuostolių - tie, kurie prarado save ir savo šeimas Prikelties dieną. O, štai šitai —aiškus nuostolis!
16. Tai jiems ugninės uždangos virš jų ir uždangos po jais.“ Šituo Allahas baugina Savo vergus. O vergai Mano, bijokite Manęs!
17. O tie, kurie šalinosi stabų garbinimo ir atsigręžė į Allahą, jiems - džiaugsminga žinia. Pradžiugink gi vergus Mano,
18. kurie įsiklauso į žodžius ir seka paskui geriausius iš jų! Tai tie, kuriuos Allahas išvedė į tiesų kelią, jie ir yra turintys proto.
19. Nejaugi tas, kuriam išsipildė bausmės Žodis... nejaugi tu išgelbėsi tuos, kurie Ugnyje?
20. O tie, kurie pabijojo Viešpaties, jiems - seklyčios, viršum kurių kitos seklyčios iškeltos, o žemai teka upės, pagal Allaho pažadą nelaužo pažado Allahas!
21. Nejaugi tu nematai, kad Allahas nuleido iš dangaus vandenį ir nuvedė jį šaltiniais žemėje? Paskui išvedė juo įvairiaspalvius augalus. Paskui vysta visa tai, ir tu matai juos nugeltusius, paskui paverčia Jis juos žagarais. Iš tiesų čia —priminimas turintiesiems proto!
22. Nejaugi tas, kurio širdį Allahas atvėrė Islamui ir jis gavo šviesą iš savo Viešpaties, lygus netikinčiam? .. Tad vargas tiems, kurių širdys kietos Allaho paminėjimams! Šitie aiškiai paklydę.
23. Allahas atsiuntė geriausią pasakojimą - Knygą, kurios posmai panašūs ir kartojasi, nuo kurios pašiurpsta oda tų, kurie bijo savo Viešpaties. O paskui atsileidžia ir suminkštėja jų oda ir širdys Viešpatį minint. Tai - teisingas Allaho vedimas, veda Jis juo, ką įsigeidžia. O ką įveda Allahas į paklydimą, tam nėr vedėjo!
24. Nejaugi tas, kas pats savo veidu ginsis nuo baisiausių kančių Prikelties dieną, panašus į tikintįjį? .. Ir pasakyta bus neteisingiesiems: „Ragaukite tai, ką įsigijote!“
25. Ir buvusieji iki jų melagiais laikė pasiuntinius, ir atėjo bausmė jiems, iš kur jie net nelaukė.
26. Ir privertė juos Allahas ragauti pažeminimo šiame gyvenime, o juk bausmė Paskutiniame gyvenime didesnė, jeigu tik jie žinotų!
27. Mes pateikėme žmonėms šiame Korane įvairių palyginimų, galbūt jie atsitokės! -
28. Mes apreiškėme Koraną arabų kalba, kuriame nėra jokių nukrypimų, —galbūt jie pabijos!
29. Allahas pateikia palyginimui vyrą (vergą), kuris priklauso keliems besikivirčijantiems partneriams, ir vyrą (vergą), priklausantį tik vienam žmogui. Ar jie prilygsta vienas kitam? Šlovė Allahui! Taip, didžioji jų dalis nežino!
30. Juk tu mirtingas, ir jie yra mirtingi.
31. Paskui Prikėlimo dieną pas savo Viešpatį ginčysitės.
32. Tai kas gi gali būti neteisingesnis už tą, kuris išgalvojo melą apie Allahą ir laikė melu tiesą, kai ji atsivėrė? Ar tik ne Pragaras prieglauda netikintiesiems?
33. O tie, kurie atėjo su tiesa ir ją pripažino, - tie dievobaimingi.
34. Jiems - tai, ko jie pageidaus iš savo Viešpaties. Tai atlygis gera darantiesiems,
35. kad Allahas atleistų blogiausius jų darbus, ir atlygintų jiems geriau, negu tai, ką jie darė.
36. Argi Jo vergui neužtenka Allaho, o jie gąsdina tave tais, kurie žemesni. Ką išveda Allahas iš kelio, tam nėr vedėjo!
37. O ką veda Allahas, to niekas neįves į paklydimą. Negi Allahas nėra Galingas, keršto Valdytojas?
38. O jeigu tu jų paklausi: „Kas sukūrė padanges ir žemę?“ —jie tars: ,Allahas.“ Sakyk: „Ar matėte tuos, kurių jūs šaukiatės šalia Allaho, - jeigu panorės Allahas padaryti man bloga, ar jie išgelbės nuo Jo blogio? Arba, jeigu Jis įsigeis suteikti man malonę, ar sugebės jie sulaikyti Jo malonę?“ Sakyk: „Užtenka man Allaho. Juo kliaujasi pasikliaujantys!“
39. Sakyk: „O tauta mano, veikite pagal savo galimybes ir Aš veiksiu. Greitai jūs sužinosite,
40. ką aplankys bausmė, pažemindama jį, ir kam paskirta amžinoji nuobauda.“
41. Mes atsiuntėme tau Knygą žmonėms tiesoje; tas, kas pasekė tiesiu keliu, taip pasielgė savo naudai, o kas pasiklydo - pakenkė tiktai sau. Tu jiems ne prižiūrėtojas.
42. Allahas priima sielas jų mirties mirksnį, o tą, kuri nemirusi, Jis priima ją miego metu; čiumpa tą, kuriai nusprendė mirtį, ir paleidžia kitą iki numatyto laiko. Iš tiesų tai - ženklai žmonėms, kurie mąsto!
43. Nejaugi jie prisiėmė sau užtarėjų šalia Allaho? Sakyk: „Netgi, jeigu jie neturi nieko ir nesupranta? “
44. Sakyk: „Allahui priklauso visiškas užtarimas. Jam priklauso valdžia dangaus ir žemės, ir pas Jį būsite sugrąžinti.
45. O kai minimas vien tik Allahas, sudreba iš pasibjaurėjimo širdys tų, kurie netiki Būsimąjį gyvenimą. O kai minimi vardai tų, kurie šalia Jo, - štai jie džiūgauja.
46. Sakyk: „O Allahai, padangių ir žemės Kūrėjau, Žinantis, kas paslėpta ir kas atverta! Tu išspręsi Savo vergų ginčus, dėl kurių jie nesutaria.“
47. Jeigu tie, kurie yra neteisingi, turėtų tai, kas visoje žemėje, ir dar tiek pat sykiu su šituo, jie būtinai pabandytų atsipirkti nuo žiaurių
kančių Prikėlimo dieną. Ir iškils priešais juos nuo Allaho tai, apie ką jie net nepagalvojo.
48. Ir pasirodė prieš juos tos bjaurastys, kurias jie įgijo, o tai, iš ko jie tyčiojosi, apsups juos.
49. Ir kai ištinka žmogų blogis, jis šaukiasi Mūsų. Paskui, kai Mes suteikiame jam Savo malonę, jis sako: „Aš žinojau, kad man bus dovanota.“ Ne, tai - suvedžiojimas, bet daugelis to nežino!
50. Taip sakydavo tie, kurie buvo iki jų, bet neišgelbėjo jų tai, ką jie buvo įgiję.
51. Palietė juos bjaurumas to, ką jie buvo įgiję. Tie, kurie iš jų buvo neteisingi, - juos palies bjaurumas to, ką jie įgiję, ir neturės jie galimybės išsigelbėti.
52. Negi jie nežino, kad Allahas praplečia dalią arba ją apriboja tam, kuriam nori. Iš tikrųjų tatai - ženklai žmonėms, kurie tiki!
53. Sakyk: „O vergai Mano, kurie buvote nesaikingi savo nenaudai: „Nenusivilkite Allaho malone! Iš tiesų Allahas atleidžia visas nuodėmes, juk Jis - Atleidžiantis, Maloningas!“
54. Ir kreipkitės į savo Viešpatį, ir atsiduokite Jam anksčiau, nei ištiks jus bausmė, nes tada jums jau nebus suteikta pagalba.
55. Sekite geriausiu, kas pasiųsta jums iš jūsų Viešpaties, nelaukdami, kol ateis jums kančios netikėtai, kai jūs net nejausite jų prisiartinimo.
56. Kad nereikėtų sielai sakyti: „Vargas man dėl to, kad aš buvau neuolus Allaho atžvilgiu. Aš tik buvau iš tų, kurie tyčiojosi.“
57. Arba kad nereikėtų sakyti: „Jeigu Allahas būtų vedęs teisingu keliu, tai aš būčiau buvęs iš dievobaimingųjų.“
58. Arba kad nereikėtų jam sakyti, kai išvys bausmę: „Jeigu man būtų duota dar viena galimybė, tai aš būčiau iš geradarių!“
59. Taip! Pasiekdavo tave Mano ženklai, o tu palaikei juos melu ir išsiaukstinai, ir pasirodei esąs iš netikinčiųjų.
60. Ir prikėlimo dieną tu pamatysi tuos, kurie vertė melą ant Allaho, pajuodusiais veidais. Argi ne Pragaras prieglauda tiems, kurie išsiaukštino?
61. Ir išgelbės Allahas tuos, kurie buvo dievobaimingi, ir pasieks jie pergalę; nepalies jų blogis, ir nebus jie nuliūdinti.
62. Allahas - bet kurio daikto Kūrėjas. Jis - kiekvieno daikto Globėjas.
63. Jam priklauso dangaus ir žemės raktai. O tie, kurie netiki Allaho ženklais, tie - patyrusieji nuostolį.
64. Sakyk: „Negi ką kitą, o ne Allahą, jūs įsakote man garbinti, o neišmanėliai!“
65. Jau buvo apreikšta tau ir tiems, kurie buvo iki tavęs: „Jeigu tu pridūrinėsi bendrininkų, tai beverčiai bus tavo darbai, ir tapsi tu vienu iš tų, kurie patyrė nuostolį.“
66. Taigi, garbink Allahą ir būk iš dėkingųjų!
67. Ir neįvertino jie Allaho atitinkamai, visa žemė Prikelties dieną bus Jo Delne, ir padangės suvyniotos Jo Dešine. Šlovė Jam, ir aukščiau Jis viso to, ką priskiria Jam į bendrininkus.
68. Ir papūs į Ragą, ir nutrenkti bus tarsi žaibo tie, kurie danguje, ir tie, kas žemėje, išskyrus tuos, kuriuos įsigeis Allahas palikti. Paskui papūs antrąsyk, ir štai - jie stovi ir žvelgia.
69. Ir apsišvies žemė savo Viešpaties šviesa, ir padėta bus Knyga, ir atvesti bus pranašai ir liudininkai. Nuspręsta bus jiems teisingai, ir nebus jie nuskriausti.
70. Ir teisingai bus duota kiekvienai sielai už tai, ką nuveikusi. O Jis geriau žino tai, ką jos veikė.
71. Ir pavarys tuos, kurie netikėjo, į Pragarą miniomis; o kai jie ateis prie jo, atviri bus jo vartai, ir tars jiems jo sargai: „Negi pas jus neateidavo pranašai iš jūsų pačių, kurie skaitė jums jūsų Viešpaties apreiškimus ir kurie įspėdavo jus apie susitikimą su šita diena? “ Jie tarė: „Taip!“ Bet išsipildė Žodis apie kančias netikintiems!
72. Tarta jiems: „Ženkite pro Pragaro vartus, —amžinai pasiliksite ten!“ Šlykšti pasipūtėlių buveinė!
73. Ir ves tuos, kurie bijojo savo Viešpaties, į Rojų miniomis. O kai jie ateis ten, bus atverti jiems jo vartai ir tars sargai: „Taika jums! Jūs buvote geri! Tad ženkite amžinajam buvimui!“
74. Ir tars jie: „Šlovė Allahui, kuris išpildė Savąjį pažadą ir atidavė mums paveldėti žemę. Mes įsikursime Rojuje, kur širdis geidžia. Kokia nuostabi dovana veikiantiesiems!“
75. Ir tu pamatysi angelus, supančius Sostą, kurie šlovina savo Viešpatį. Nuspręsta bus tarp jų teisingai, ir tars jie: „Šlovė Allahui, pasaulių Viešpačiui!“

Updated on: 04 May 2024
Copyright © 1996 - 2024 Islamas.lt. Kopijuoti ir platinti www.islamas.lt skelbiamą informaciją be autorių sutikimo draudžiama. | Apie Mus |