Logo

Sura Fussilat حٰمٓ السّجدَة (Išaiškinti)

Vardan Allaho, Gailestingojo, Maloningojo.

1. Cha, mym.
2. Maloningojo, Gailestingojo apreiškimas.
3. Knyga, kurios eilės išaiškintos Korano pavidalu arabų kalba žinantiems žmonėms.
4. Ji yra perduodanti gerą žinią ir perspėjanti. Tačiau dauguma jų nusigręžia ir neklauso!
3. Jie sako: „Mūsų širdys šydais užtrauktos nuo to, prie ko tu šauki, ir mūsų ausys kurčios, o tarp mūsų ir tavęs uždanga. Tad darbuokis, o ir mes darbuosimės!“
6. Sakyk: „Juk aš - žmogus, toks, kaip jūs; man buvo apreikšta, kad jūsų dievas - Vienatinis Dievas. Tad eikite tiesiai pas Jį ir Jo prašykite atleidimo; ir vargas daugiadieviams,
7. kurie neišmoka zakiato ir netiki Busimąjį gyvenimą.“
8. Iš tiesų tie, kurie patikėjo ir darė gera, — jiems nesenkančios dovanos!
9. Sakyk: „Negi jūs netikite tuo, kuris sukūrė žemę per dvi dienas, ir surandate Jam lygių? Tai - pasaulių Viešpats!
10. Ir iškėlė Jis viršum jos (žemės) tvirtai stovinčius kalnus; ir palaimino ją, ir per keturias dienas padalijo joje, kuo kam maitintis - po lygiai visiems prašantiesiems.
11. Paskui Jis kreipėsi į dangų, kuris tuomet buvo dūmai, - ir tarė jam ir žemei: ,Ateikite savo valia arba prieš valią!“ Ir tarė jie: „Mes ateiname savo valia.“
12. Ir nulėmė Jis būti septyniems dangums per dvi dienas ir nurodė kiekvienam dangui jo paskirtį; ir išgražinom Mes apatinį dangų šviestuvais, ir saugojam Mes jį. Toksai sprendimas Galingojo, Išmintingojo.“
13. O jeigu jie nusigręš,*sakyk: yyAs perspėjau jus apie žaibą, panašų į tą, kuris nubaudė adiečius ir samudiečius.“
14. Ateidavo pas juos pasiuntiniai ir iš vienos pusės, ir iš kitos pusės, (sakydami): „Negarbinkite nieko, išskyrus Allahą.“ Jie tarė: „Jeigu mūsų Viešpats įsigeistų, tai pasiųstų angelus, o mes tuo, su kuo jūs siųsti, netikini.“
15. O adiečiai neleistinai išpuiko žemėje ir tarė: „Kas už mus galingesnis?“ Negi jie nematė, kad Allahas, Kuris sukūrė juos, - Jis už juos galingesnis? Ir Mūsų apreiškimus jie neigė.
16. Ir pasiuntėme Mes jiems audringą vėją nelaimės dienomis, kad gautų jie paragauti gėdos žemiškame gyvenime, o Busimajame gyvenime bausmė bus dar gėdingesnė, ir nebus jie apginti!
17. O samudiečiams, Mes nurodėm jiems tiesų kelią, bet jie pasirinko aklumą vietoje tiesaus kelio, ir ištiko juos žeminančios bausmės žaibas už tai, ką jie įsigijo!
18. O tuos, kurie patikėjo ir buvo dievobaimingi, Mes išgelbėjome.
19. Tądien, kai bus surinkti Allaho priešai priešais Ugnį, jie bus sustabdyti.
20. O kai jie prieis ją, prieš juos liudys jų klausa, rega ir oda apie tai, ką jie išdarinėjo.
21. Ir sakys jie savo odoms: „Kodėl liudijate prieš mus?“ Jos tarė: „Privertė mus kalbėti Allahas, Kuris privertė kiekvieną daiktą.“ Sukūrė Jis jus pirmąjį kartą, ir pas Jį jūs būsite sugrąžinti.
22. Ir nesistengėte jūs slėptis nuo jūsų klausos, regos ir odos liudijimo. Bet jūs manėte, kad Allahas nežino daugelio tų dalykų, kuriuos darote.
23. Ir tai - jūsų spėlionės, kurias jūs spėliojote apie savo Viešpatį, jos pražudė jus, ir jūs atsidūrėte tarp tų, kurie patyrė nuostolį.
24. Ir net jeigu jie kentės, tai Ugnis —jiems slėptuvė, o jeigu jie prašys malonės, tai neatsidurs tarp tų, kuriems suteikiama malonė.
25. Ir parūpinom Mes jiems draugų, kurie pagražino jiems tai, kas priešais juos (dabartis) ir kas po jų (ateitis), ir išsipildė jiems žodis apie tautas, iš džinų ir iš žmonių atėjusias iki jų. Jie juk patyrė nuostolį.
26. Ir tarė tie, kurie netikėjo: „Neklausykite šito Korano ir tuščiažodžiaukite apie jį. Galbūt jūsų bus viršus!“
27. O Mes būtinai duosime paragauti tiems, kurie netikėjo, karčios bausmės! Ir atlyginsime jiems už visa, kas blogiausia, iš to, ką jie darė!
28. Toks atlygis priešams Allaho - Ugnis, jiems, tenai amžinoji buveinė kaip atlygis už tai, kad neigė Mūsų ženklus.
29. Ir tars tie, kurie netikėjo: „Viešpatie mūs, parodyk mums tuos žmones ir džinus, kurie mus įvedė į paklydimą. Mes juos padėsime sau po kojomis, kad jie būtų pažeminti!“
30. Iš tiesų tie, kurie sako: „Mūsų Viešpats - Allahas“, - o po to tvirtai stovi, ant jų nusileidžia angelai sakydami: „Nebijokite ir neliūdėkite, ir džiaukitės Rojumi, kuris buvo jums pažadėtas!
31. Mes - jūsų draugai (globėjai) žemiškajame gyvenime ir Busimajame. Jums ten - tai, ko įsigeis jūsų sielos, ir jums ten - tai, ko pareikalausite,
32. kaip svetingumas Atleidžiančiojo, Maloningojo.
33. Kas gi geresnis savo žodžiais už tą, kuris kviečia pas Allahą ir kuria gėrį, ir sako: „Išties aš - vienas iš musulmonų (atsidavusiųjų)!“ *
34. Nėr lygūs gėris ir blogis. Tad atstumk blogį gėriu ir tas, su kuriuo priešiški santykiai, tampa karščiausiu tavo draugu.
35. Tačiau neduota tai niekam, išskyrus tuos, kurie kentėjo; neduota tai niekam kitam, išskyrus tuos, kuriems skirta didelė dalia.
36. O jei tave palies kokia šėtono vilionė, tai prašyk Allahą apginti, - juk Jis - Girdintis, Žinantis!
37. Iš Jo ženklų - diena ir naktis, saulė ir mėnuo. Negarbinkite saulės ir mėnulio, o nusilenkite Allahui, Kuris sukūrė juos, jeigu jūs Jį garbinate.
38. O jeigu jie išpuiktų, tai tie, kurie yra pas tavo Viešpatį, šlovina Jį ir naktį, ir dieną, ir jiems nenusibosta.
39. Iš Jo ženklų —žemė, kurią matai išdžiuvusią, o kai Mes atsiunčiame į ją vandenį, jinai sujuda ir išbrinksta. Tas, Kuris atgaivino ją, būtinai atgaivins mirusiuosius. Iš tiesų Jis Galingas kiekvienam daiktui!
40. Iš tiesų tie, kurie nusisuka nuo Mūsų ženklų, nėra nuo Mūsų paslėpti! Nejaugi tas, kuris bus įstumtas į Ugnį, geresnis nei tas, kuris saugus ateis Prikelties dieną? Darykite, ką panorėję! Jis regi tai, ką jūs darote!
41. Iš tiesų tie, kurie netiki Priminimu po to, kai jis aplankė juos, (bus nubausti)... Iš tiesų tai - galinga Knyga!
42. Nepralįs į ją melas nei iš priekio, nei iš nugaros. Ji - siuntinys nuo Išmintingo, Šlovinamo. -
43. Nesakoma tau nieko, išskyrus tai, kas buvo pasakyta pasiuntiniams iki tavęs. Iš tikrųjų tavo Viešpats - atleidimo Valdovas ir skausmingos bausmės Valdovas.
44. O jeigu Mes paverstume Koraną kita kalba, tai jie sakytų: „Kodėl jo posmai neišaiškinti! Kodėl (Knyga) ne arabų kalba, (pranašas) arabas?“ Sakyk: „Jis yra tiems, kurie patikėjo, - vadovas ir vaistas; o tie, kurie netiki, ausys jų užkimštos, ir jie akli jam (Koranui). Jie kaip tie, kuriems šauktum iš labai toli.“
45. Mes jau davėme Mūsai (Mozei) knygą, ir apie ją buvo ginčijamasi; ir jeigu ne Žodis tavojo Viešpaties, kuris buvo prieš tai, tai jų teismas jau būtų įvykęs. O jie iš tikro dar apimti abejonių ir svyravimų.
46. Kas darė gera, tai tik savo naudai, o kas darė bloga, tai tik savo nenaudai. Tavo Viešpats nėra vergų skriaudėjas.
47. Tik Jam priklauso žinojimas apie Valandą. Neišeina nė vienas vaisius iš savo pumpurų, ir nepastos nė viena patelė ir neatveš (palikuonių) be Jo žinios. Tądien, kai Jis paklaus: „Kur Mano bendrai!“ —tie sakys: „Mes pranešėme Tau, nėra tarp mūsų nė vieno liudininko!“
48. Tie, kurių jie anksčiau šaukėsi, paliks juos, ir jie suvoks tada, kad nėra jiems išsigelbėjimo.
49. Nepaliauja žmogus melsdamas gėrio, o jeigu jį ištinka blogis, tai jis nusivilia, praranda viltį.
50. O jeigu leisime jam paragauti Mūsų malonės po to, kai jį palies nelaimė, jis, žinoma, sako: „Tai - man, ir as nemanau, kad išmuš Valanda. O jeigu aš būsiu sugrąžintas pas savo Viešpatį, tai, žinia, manęs ten laukia Jo malonė.“ Mes, žinoma, pranešime tiems, kurie netikėjo, ką jie padarė, ir duosime jiems paragauti rūsčios bausmės. 5 1 . 0 kai Mes parodome žmogui malonę, jis nusigręžia ir pasišalina. O kai užgriūva jį blogis, jis ilgai meldžiasi.
52. Sakyk: „Ar nepagalvojote jūs apie tai, kas bus, jeigu jis (Koranas) nuo Allaho, o jūs Juo netikėjote? Tai kas labiau pasiklydęs nei tas, kuris taip nutolęs nuo teisybės?“
53. Mes parodysim jiems Mūsų ženklus horizontuose ir juose pačiuose, kol netaps jiems aišku, kad tai —tiesa. Argi neužtenka to, kad tavo Viešpats - kiekvieno daikto Liudytojas?
54. O! Jie juk abejoja susitikimu su savo Viešpačiu! O, juk Jis aprėpia kiekvieną daiktą!

Updated on: 04 May 2024
Copyright © 1996 - 2024 Islamas.lt. Kopijuoti ir platinti www.islamas.lt skelbiamą informaciją be autorių sutikimo draudžiama. | Apie Mus |