Logo

Sura Aš-Šura الشّٰوری (Taryba)

 

Vardan Allaho, Gailestingojo, Maloningojo.

1. Cha, mym.
2. Ain, sin, kef.
3. Taip siunčiamas atvėrimas tau ir tiems, kurie buvo iki tavęs, Allahas - Galingasis, Išmintingas!
4. Jam priklauso tai, kas padangėse ir žemėje; Jis - Išaukštintas, Didingasis!
5. Padangės pasiruošusios prasiverti viršum jų (nuo Allaho didybės). Angelai šlovina savo Viešpatį ir prašo atlaidos tiems, kurie žemėje. O, taip! Juk Allahas - Dovanojantis, Maloningas!
6. Allahas yra Prižiūrėtojas tų, kurie ėmė sau globėjus šalia Jo, o tu nesi jų laiduotojas.
7. Ir taip Mes apreiškėme Koraną arabų kalba, kad tu perspėtumei gyvenviečių Motiną (Mekkos gyventojus) ir tuos, kas aplinkui ją, ir skelbtum apie surinkimo Dieną, dėl kurios nėr abejonės. Dalis (žmonių paklius) į Rojų, o dalis - į Pragarą.
8. O jeigu Allahas geidautų, tai padarytų jus vieninga (tikinčiųjų) bendruomene, bet Jis veda į Savo malonę, ką panori, o neteisuoliai - nėr jiems nei globėjo, nei apgynėjo!
9. Nejaugi jie rinkosi sau globėjus šalimais Jo? Juk Allahas yra globėjas; Jis atgaivina mirusius, ir Jis Galingas kiekvienam daiktui!
10. O ten, kur jūs nesutarėte, —sprendimas priklauso Allahui. Sakyk: „Tai jums Allahas —mano Viešpats, tik Juo aš pasiklioviau ir į Jį kreipiuosi.“
11. Dangaus ir žemės Kūrėjas; Jis sukūrė jums sutuoktinius iš jūsų pačių, o ir gyvūnus —poromis. Tokiu būdu Jis sėja jus ten; nėr nieko panašaus į Jį. Jis - Girdintis, Regintis!
12. Ir Jis turi dangaus ir žemės raktus: Jis išplečia dalį, kam įsigeidžia, ir ją apriboja. Iš tiesų Jis žino apie kiekvieną daiktą!
13. Jis įteisino jums religijoje tai, ką įsakė Nuhui (Nojui), ir tai, ką apreiškėme Mes tau ir ką įsakėme Ibrahimui (Abraomui) ir Mūsai (Mozei), ir įsai (Jėzui): „Išpažinkite tikėjimą ir nesiskaldykit (dėl tikėjimo)!“ Per sudėtingas daiktas daugiadieviams tai, prie ko juos šauki! Allahas pasirenka Sau, ką panorėjęs, ir veda pas Save tuos, kurie kreipiasi (į Jį).
14. Jie susiskaidę tik po to, kai aplankė juos žinojimas, iš neapykantos vieni kitiems. Ir jeigu ne Žodis tavojo Viešpaties (apie atidėjimą) iki nustatyto laiko, jų byla jau būtų nuspręsta. Ir iš tiesų tie, kurie paveldėjo Knygą po jų, - jie abejoja ir svyruoja dėl jos.
15. Todėl skelbk ir sek tiesiu keliu, kaip tau buvo įsakyta. Ir nepasiduok jų aistroms, ir sakyk: „Aš patikėjau tuo, ką atsiuntė Allahas iš Rašto; man įsakyta būti teisingu tarp jūsų! Allahas —mūsų Viešpats ir jūsų Viešpats; mums - mūsų veiksmai, jums - jūsų veiksmai. Nėr įrodymų (nėr daugiau vietos ginčams) tarp mūsų ir jūsų. Allahas surinks mus visus, ir pas Jį sugrįžimas!“
16. O tie, kurie ginčijasi apie Allahą po to, kai jiems buvo atsakyta, —įrodymai jų niekingi priešais jų Viešpatį. Ant jų kris rūstis, ir jiems - didelė bausmė!
17. Allahas - Tas, Kuris atsiuntė Knygą su tiesa ir Svarstykles. O iš kur tau žinoti, galbūt Valanda jau arti!
18. Spartina ją tie, kurie ja netiki. O tie, kurie tiki ją, baiminasi jos ir žino, kad ji (Valanda) - tiesa. O taip! Juk tie, kurie abejoja dėl Valandos, žinoma, smarkiai pasiklydę.
19. Allahas geras Savo vergams; Jis dovanoja gėrybes, kam įsigeidžia. Jis - Stiprus, Galingas!
20. Kas nori Busimojo gyvenimo derliaus vaisių, tam Mes padidinsim jo pasėlius, o kas nori pasėlių dabartiniam, - Mes duosime jų, bet Busimajame gyvenime nėr jam jokios dalies!
21. O gal jie turi tokių bendrininkų, kurie įteisino jų religijoje tai, ko neleido Allahas? Ir jeigu ne duotas anksčiau lemiamas Žodis, tai jų ginčas jau būtų nuspręstas. Iš tiesų neteisuoliams - skausminga kančia.
22. Tu matysi, kaip neteisuoliai bijos to, ką įgijo, kai tai atsigręš prieš juos. O tie, kurie tikėjo ir kūrė gėrį, - Rojaus soduose. Jiems viskas, ko jie pageidaus, pas jų Viešpatį. Tai ir yra didžiulė malonė!
23. Tai yra tai, kuo džiugina ir ką žada Allahas Savo vergams, kurie patikėjo ir kūrė gėrį. Sakyk: „Aš neprašau iš jūsų už tai atlyginimo, o tiktai meilės dėl artumo (tik dėl jūsų artumo Allahui).“ Kas padarys gera, tam Mes pridėsime prie šito gera. Iš tikrųjų Allahas Atleidžiantis ir Dėkingas!
24. O gal jie sako: „Išgalvojo jis melą prieš Allahą!“ Iš tiesų, jeigu įsigeistų Allahas, Jis užantspauduotų tau širdį. Savo Žodžiais. Ištrina Allahas melą ir įtvirtina tiesą. Juk išties Jis žino tai, kas krūtinėse!
25. Jis - Tas, Kuris priima Savo vergų atgailą, atleidžia blogus veiksmus ir žino tai, ką jūs darote.
26. Jis atsako tiems, kurie patikėjo ir darė gera, ir padidina Savo malonę. O netikintiems - jiems žiauri bausmė!
27. Jeigu išplėstų Viešpats dalį Savo vergams, tai jie nusižengtų žemėje, tačiau Jis siunčia saikingai, kaip pageidauja: juk Jis —Savo vergus pažįsta, regi!
28. Jis - Tas, Kuris atveda lietų po to, kai jie praradę viltį, ir atveria Savo malonę. Jis - Globėjas, Šlovingasis!
29. Iš Jo ženklų - dangaus ir žemės sukūrimas ir tų gyvūnų, kuriuos Jis ten pabėrė. Jis pajėgus juos surinkti, kada įsigeis!
30. O tai, kas pasiekia jus iš nelaimių - tai tik už tai, ką įgijo jūsų rankos, ir atleidžia Jis daug ką.
31. Jūs nepajėgūs išsigelbėti pabėgimu žemėje, ir nėr pas jus, išskyrus Allahą, nei globėjo, nei padėjėjo!
32. Iš Jo ženklų —plaukiantieji mariomis laivai, tarsi kalnai.
33. Jeigu Jis panorės, sustabdys vėją, ir jie pasiliks ramiai ant (jūros) paviršiaus. Iš tiesų čia - ženklas kiekvienam kantriajam, dėkingajam!
34. Jis gali pražudyti juos (laivus) už tai, ką jie (žmonės) įgijo, bet Jis atleidžia daugumai.
35. Ir tegul žino tie, kurie spyriojasi dėl Mūsų ženklų, kad nėr jiems išsigelbėjimo!
36. Visa, kas jums dovanota, — laikinos šito gyvenimo gėrybės. O tai, ką duoda Allahas, - geriau ir ilgiau trunka tiems, kurie patikėjo ir savo Viešpačiu pasikliauja, -
37. ir tiems, kurie šalinasi didelių nuodėmių ir bjaurasties, o kai staigiai supyksta, tai atleidžia, -
38. ir tiems, kurie atsišaukė savo Viešpačiui ir atlieka maldą, o ką nors darydami - tariasi vieni su kitais, ir eikvoja iš to, kuo Mes juos apdalijome, -
39. ir tiems, kurie ginasi, kai su jais elgiamasi neteisingai.
40. Atlygis už blogį - blogis, panašus į jį. Tačiau kas atleis ir susitaikys, - jo atlygis pas Allahą. Jis juk nemyli neteisingųjų!
41. Nėra priekaišto tam, kuris ginasi ir ieško pagalbos po to, kai su juo buvo pasielgta neteisingai.
42. Priekaištas tik tiems, kurie skriaudžia žmones ir piktnaudžiauja žemėje beteisės. Jiems - skausminga kančia!
43. Betgi, žinoma, tas, kas kenčia ir atleidžia... Iš tiesų šitai —reikalauja tvirtumo.
44. O jeigu ką Allahas paklaidina, tam neatsiras globėjo po Jo. Tu matysi nuodėminguosius, kai jie pamatys jiems skirtą bausmę, sakys: „Ar nėra kelio atgal?“
45. Tu pamatysi, kaip juos atves tenai (prie Ugnies) nuleidusius galvas iš pažeminimo, jie žiūrės, slėpdami žvilgsnį. Ir sakys tie, kurie patikėjo: „Iš tiesų turintieji nuostolį - tie, kurie padarė jį patys sau ir savo šeimoms prikėlimo Dieną!“ O taip, juk nuodėmingieji bus amžinose kančiose!
46. Ir nebus jiems užtarėjų, kurie padės jiems, išskyrus Allahą. O ką nustumia nuo kelio Allahas, tam nėr kelio!
47. Atsiliepkite į savo Viešpaties (kvietimą) anksčiau, nei prašvis diena, kuriai jau nėra jokio Allaho atidėjimo. Nėr jums jokios slėptuvės tądien ir nebus jums galimybės paneigti (savo nuodėmes)!
48. Jeigu jie ir nusigręš nuo tavęs, tai Mes juk nesiuntėme, kad tu juos saugotum. Tau priklauso tiktai perduoti (perspėjimą). Kai Mes leidžiame žmogui paragauti Mūsų malonės, jisai ja džiaugiasi, o jeigu jį ištinka blogis už tai, ką anksčiau paruošę jam jo paties rankos, tai juk tas žmogus nedėkingas.
49. Allahui priklauso dangaus ir žemės valdžia. Jis kuria, ką nori. Jis apdovanoja, ką įsigeidžia, palikuonimi moteriškos lyties ir duoda, kam įsigeidžia, palikuonių vyriškos lyties.
50. Arba Jis susieja juos, vyrus ir moteris, o ką įsigeidžia, padaro bevaisiais: juk Jis - Žindantis, Galingas!
51. Nedera žmogui, kad Allahas kalbėtų su žmogumi kitaip, negu apreiškimais, arba pro uždangą, arba Jis siunčia pasiuntinį, kuris Jo valia apreiškia, ką norėjęs. Iš tikrųjų Jis —Išaukštintas, Išmintingas.
52. Ir taip Mes įkvėpėme tau dvasią (Koraną) Savo paliepimu: tu nežinojai, kas tai yra Knyga ir tikėjimas, bet Mes padarėme ją šviesa, kuria Mes vedame tiesiu keliu tą, kurį norime iš Mūsų vergų. Iš tiesų tu vedi į tiesų kelią,
53. Allaho kelią, Kuriam priklauso tai, kas padangėse ir žemėje. O taip, juk į Allahą gręžiasi visi darbai!

Updated on: 04 May 2024
Copyright © 1996 - 2024 Islamas.lt. Kopijuoti ir platinti www.islamas.lt skelbiamą informaciją be autorių sutikimo draudžiama. | Apie Mus |